Voor informatie en advies, bel 0546-604414

Ionisatieapparatuur

Ionisatieapparatuur is de meest effectieve manier om statische elektriciteit te verwijderen. Zo wordt het veel toegepast in situaties waarin materialen aan elkaar blijven plakken of operators schokken krijgen. Ook kan het juist worden gebruikt om doelbewust statische lading aan te brengen, zoals bij In Mould Labeling (IML) of het afvoeren van restmaterialen.

Ionisatieapparatuur is verkrijgbaar in verschillende sterktes en afmetingen, waardoor het vrijwel altijd te monteren is op bestaande productielijnen. Bovendien is ionisatieapparatuur te gebruiken in elke omgeving (waaronder ATEX zones en clean rooms). Dit maakt dat ionisatieapparatuur voor vrijwel elk probleem met statische elektriciteit een doeltreffende oplossing biedt.

Benieuwd of ionisatieapparatuur ook in jouw geval een oplossing biedt? Neem dan contact met ons op.

Ionisatieapparatuur gebruiken om statische elektriciteit te verwijderen

Ionisatieapparatuur is de meest effectieve manier om statische lading op materialen te ontladen. Het is zo effectief doordat je heel gericht kunt inspelen op de situatie. Met ionisatieapparatuur kun je invloed uitoefenen op de sterkte van de ionisatie, de polariteit van de ionen en de plaats van het elektrische veld (dichtbij de ionisatieapparatuur of juist verder weg). Hierdoor is er voor elke toepassing een geschikte oplossing.

Welke ionisatieapparatuur is het meest geschikt om statische elektriciteit te neutraliseren?

Welke ionisatieapparatuur het meest effectief is, is sterk afhankelijk van de situatie. Over het algemeen geven wij de volgende adviezen.

  • Ionisatiestaven. In de meeste gevallen biedt een ionisatiestaaf de oplossing voor een probleem, omdat er veel verschillende varianten zijn. Ionisatiestaven zijn (afhankelijk van het type) verkrijgbaar van 60mm in lengte tot 6000mm in lengte. Ze zijn verkrijgbaar in verschillende ‘sterktes’, waaronder short-range en long-range. De meeste van onze ionisatiestaven werken op 24 Volt DC-technologie. Dit is niet alleen effectiever en efficiënter dan traditionele ionisatie met hoogspanningsvoedingen en hoogspanningskabels, ook is het makkelijker te monteren. Ze kunnen namelijk met een M8 connector worden aangesloten op voeding die meestal al aanwezig is in de machine. Voor sommige toepassingen wordt toch gekozen om gebruik te maken van traditionele ionisatieapparatuur. Bijvoorbeeld voor ATEX ruimtes, of wanneer de ruimte in de machine zeer beperkt is en een 24V DC ionisatiestaaf niet past.
  • Ons advies: kies minimaal voor een 3014 ionisatiestaaf (24V DC) of 3024 ionisatiestaaf (24V DC), of in het geval van AC een 1250 ionisatiestaaf. Kies voor een extra krachtige (24V DC) ionisatiestaaf als de X-12, X-20 of X-33 als er sprake is van veel statische elektriciteit, hoge verwerkingssnelheden van het materiaal of grote afstand tussen de ionisatieapparatuur en het materiaal.
  • Ionisatiepistolen. Een ionisatiepistool is erg geschikt wanneer een kleiner product stofvrij moet worden gemaakt door een operator. Een ionisatiepistool werkt met perslucht en kan heel gericht worden gebruikt. Een ionisatiepistool wordt meestal op kleine schaal gebruikt.
  • Ionisatienozzles. Net als de ionisatiepistolen werken de ionisatienozzles op perslucht. Ook nozzles zijn effectief in het verwijderen van stof. Ionisatienozzles zijn vaak onderdeel van de productielijn. Ze worden gebruikt om gericht oppervlak statisch neutraal te maken.
  • Ionisatieblowers. Heb je te maken met 3D-producten (zoals grotere spuitgietproducten) die statisch geladen zijn? Dan kunnen ionisatieblowers uitkomst bieden. Een blower biedt een betere verdeling van de ionisatie dan een ionisatiestaaf, wat bij grotere 3D-producten betere resultaten geeft.
  • Specialistische toepassingen. Ook zijn er verschillende specialistische toepassingen, zoals ionisatieapparatuur voor ATEX ruimtes. Werk je in een ATEX ruimte? Dan is de EX1250 ionisatiestaaf een goede keuze, deze wordt vaak toegepast. Andere specialistische toepassingen zijn bij problemen met industriële afzuigsystemen waar statisch materiaal zich ophoopt. In dat geval hebben we doeltreffende oplossingen die tussen de buizen kunnen worden geplaatst.

Hoe werkt ionisatieapparatuur?

Aan de basis van de techniek ligt het Corona-effect. Wikipedia omschrijft dit als “het geleidend worden (doorslaan) van lucht onder invloed van een hoge elektrische veldsterkte, zonder dat een compleet ontladingspad ontstaat”. Met andere woorden: door hoogspanning ontstaat een elektrisch veld. 

Bij ionisatieapparatuur wordt dit elektrische veld gecreëerd door de emitters (de scherpe puntjes die je ziet bij bijvoorbeeld een ionisatiestaaf) onder hoogspanning te zetten. Bij de emitters ontstaat een elektrisch veld met geladen deeltjes: ionen. Door deze ionen in de buurt te brengen van statisch materiaal, worden ze door het materiaal aangetrokken en wordt de statische lading op het materiaal geneutraliseerd. Positieve ionen worden aangetrokken door materiaal met een negatieve statische lading. Negatieve ionen worden aangetrokken door materiaal met een positieve statische lading.

Waarom 24V DC ionisatieapparatuur effectiever is dan AC ionisatieapparatuur

24V DC ionisatieapparatuur is ongeveer 25% effectiever dan traditionele AC ionisatieapparatuur. Dit komt doordat traditionele ionisatieapparatuur werkt met wisselspanning en de 24V ionisatieapparatuur met gelijkspanning. Wisselspanning volgt het patroon van een sinusgolf en wisselt 50 keer per seconde tussen negatief en positief. Tijdens het ‘kantelpunt’ worden nauwelijks ionen aangemaakt, of recombineren ze snel met elkaar. 24V DC ionisatieapparatuur wisselt ook tussen negatief en positief, maar doet dit anders. Er zitten namelijk twee hoogspanningsgeneratoren ingebouwd, waarvan de ene positieve spanning levert, de andere negatieve spanning. Deze worden om en om aan- en uitgezet. Positief aan en negatief uit, daarna positief uit en negatief aan. Hierdoor wisselt de spanning ook tussen positief en negatief, maar volgt het niet het patroon van een sinusgolf. Het staat aan of uit. Hierdoor worden er continu ionen geproduceerd en is 24V DC ionisatieapparatuur effectiever.

Soorten ionisatieapparatuur om statische elektriciteit te neutraliseren

Wil je meer weten over de verschillende soorten ionisatieapparatuur om statische elektriciteit te neutraliseren? Bekijk de specifieke soorten ionisatieapparatuur door op onderstaande buttons te klikken.

Ionisatieapparatuur gebruiken om statische elektriciteit aan te brengen

In bepaalde toepassingen is de aanwezigheid van statische elektriciteit juist gewenst. Bijvoorbeeld om materialen aan elkaar te laten hechten (zoals bij In Mould Labeling (IML)). Ook voor die situaties hebben we geschikte oplossingen.

Soorten ionisatieapparatuur om statische elektriciteit te genereren

  • Oplaadstaven. Oplaadstaven worden vaak gebruikt om bredere stroken statisch te maken. De oplaadstaven zijn zo geprogrammeerd dat vonkoverslag wordt voorkomen. Een oplaadstaaf werkt alleen in combinatie met een oplaadgenerator.
  • Oplaadgeneratoren. Oplaadgeneratoren sturen de oplaadstaven aan. Het soort oplaadgenerator hangt af van de toepassing. Ze zijn leverbaar met verschillende specificaties en mogelijkheden. Zo zijn er oplaadgeneratoren met een uitgangsspanning van 30 kV en 60 kV. En met verschillende vermogens.
  • Oplaadpinners. Pinners worden gebruikt om lokaal statische elektriciteit aan te brengen. Bijvoorbeeld om de eindstrookjes die van plastic folie worden afgesneden statisch te maken, zodat die kunnen worden verzameld. Pinners werken ook alleen in combinatie met een generator.

De keuze voor het type oplaadgenerator en oplaadstaaf hangt af van de toepassing in jouw productieproces.

Meer weten over

oplossingen voor

statische elektriciteit?

Neem contact op

Partners

Roto Swiss Tech Lutz Blades Fraser