Voor informatie en advies, bel 0546-604414

Hoe lang gaat ionisatieapparatuur mee?

Ionisatieapparatuur speelt een cruciale rol in industriële omgevingen waar statische elektriciteit een probleem kan vormen. Door het neutraliseren van statische ladingen helpt ionisatieapparatuur om productieprocessen soepeler te laten verlopen en om defecten en storingen te voorkomen. Een logische vraag die we vaak krijgen is hoe lang ionisatieapparatuur meegaat. De levensduur van ionisatieapparatuur kan makkelijk meer dan 10 jaar bedragen, mits het goed en regelmatig wordt gereinigd. Regelmatige controle en schoonmaak zijn essentieel, vooral in vuile of vette omgevingen, om de effectiviteit en levensduur van de apparatuur te waarborgen. Hieronder leggen we uit welke factoren van invloed zijn.

De kwaliteit van componenten

Allereerst is de kwaliteit van gebruikte componenten van invloed op de levensduur van ionisatieapparatuur. Wij zien geregeld apparatuur waarvan de kwaliteit duidelijk te wensen overlaat. Dit heeft vaak te maken met de gebruikte componenten. De twee belangrijkste componenten die invloed hebben op de levensduur zijn de elektronica en de emitters. De elektronica spreekt voor zich: minder goede elektronica gaat over het algemeen eerder kapot. Maar ook de emitters zijn ontzettend belangrijk. Zonder scherpe emitters is er minder ionisatie, waardoor statische elektriciteit veel minder effectief wordt geneutraliseerd. Er zijn merken die besparen op het soort staal. Onze apparatuur is voorzien van tungsten (wolfraam) emitters, de hardste staalsoort.

De stevigheid van de apparatuur (en bescherming van de elektronica)

Ook belangrijk is hoe rigide de apparatuur als geheel is. Onze ionisatieapparatuur wordt indien mogelijk ingegoten met epoxyhars. Hierdoor is de elektronica volledig beschermd en is het geheel ontzettend stevig. Dat is belangrijk, want ionisatieapparatuur krijgt nog wel eens een stootje. Dit geldt zeker voor ionisatiestaven en ionisatiepistolen. Toch zien we veel leveranciers die er vanuit een kostenoverweging voor kiezen hun apparatuur niet, of slechts deels in te gieten. Hierdoor zijn belangrijke onderdelen niet optimaal beschermd. De kans dat iets stuk gaat is daardoor groter, zeker bij gebruik in een industriële werkomgeving.

Invloed van de werkomgeving en regelmatige reiniging

Een essentieel aspect voor de levensduur van de ionisatieapparatuur is de industriële omgeving waarin het wordt gebruikt. In omgevingen met veel stof, vet of vocht wordt de apparatuur per definitie eerder vies. Voor optimale werking moet het dan vaker schoongemaakt worden dan ionisatieapparatuur dat wordt gebruikt in een schone omgeving. Wanneer apparatuur niet vaak genoeg gereinigd wordt, zal vuil zich ophopen. Dit belemmert de effectiviteit van de ionisatie. Bij ernstige vervuiling kan het zelfs leiden tot beschadiging van de apparatuur.

Voor omgevingen die vaak vervuild zijn door bijvoorbeeld olie- of stofdeeltjes (zoals drukkerijen, textielproductie of voedselverpakkingsfaciliteiten), raden wij regelmatige schoonmaak aan om de effectiviteit van de apparatuur te behouden. Doe dit zeker bij ionisatiestaven en andere apparatuur waarbij de emitters naar boven wijzen en waar stof zich op en tussen de emitters verzamelt. Een goede vuistregel is om de ionisatiestaven in ieder geval maandelijks te controleren op zichtbare vuilophopingen. Maak de apparatuur ook regelmatig schoon als deze niet vies lijkt te zijn. Gebruik voor het reinigen een zachte borstel met IPA (isopropylalcohol) of onze bar cleaner vloeistof. Zet de staaf voor reiniging uit en pas weer aan als deze helemaal droog is.

Dit kun je zelf doen om de levensduur te bevorderen

De reiniging van de ionisatieapparatuur is dus een belangrijk aspect, net als de kwaliteit van de apparatuur. Maar dat is niet alles. Met de volgende 5 tips zorg je zelf dat de apparatuur altijd in topconditie is.

  1. Plaats de apparatuur indien mogelijk op een plek waar er niet tegenaan gestoten wordt. Hoewel onze apparatuur echt tegen een stootje kan, kunnen harde klappen beschadigingen in de apparatuur veroorzaken.
  2. Gebruik de originele kabels en voedingen.
  3. Volg de reinigingsvoorschriften bij het reinigen van de apparatuur: zet de apparatuur uit tijdens de reiniging, gebruik een zachte borstel en vermijd agressieve reinigingsmiddelen.
  4. Plan periodiek onderhoud in. We zien regelmatig dat onderhoud aan ionisatieapparatuur pas wordt gedaan wanneer de apparatuur erg vuil is. Door het periodiek in te plannen zorg je ervoor dat de apparatuur schoon blijft. Hiermee bevorder je de effectiviteit en de levensduur.
  5. Controleer op slijtage tijdens de reiniging. Schade aan of slijtage van de emitters kan de prestaties verminderen en kan een teken zijn dat vervanging nodig is.

Wanneer moet ionisatieapparatuur vervangen worden?

Zelfs met regelmatig onderhoud zullen de emitters en andere onderdelen van de apparatuur na verloop van tijd slijten. Hoewel apparatuur doorgaans meer dan tien jaar meegaat, kan een vervangingsmoment eerder nodig zijn afhankelijk van de intensiteit van het gebruik, de reinigingsfrequentie en de omgeving. Wanneer de apparatuur zichtbaar minder effectief wordt ondanks regelmatige reiniging, of wanneer de emitters duidelijk versleten zijn, is het waarschijnlijk tijd voor vervanging. Let op de volgende signalen, die aangeven dat vervanging nodig kan zijn.

  • Bijna al onze apparatuur beschikt over een LEDje. Brandt die continu rood, zelfs na schoonmaken? Of brandt het LEDje helemaal niet meer? Dan is de apparatuur mogelijk defect en aan vervanging toe.
  • Verminderde prestaties: als je merkt dat de apparatuur minder effectief is in het neutraliseren van statische ladingen, kunnen de emitters versleten zijn.
  • Visuele slijtage: wanneer de emitters stomp of beschadigd raken, is het tijd om de apparatuur te vervangen. Bij de X-20 en X-33 kunnen de emitters apart vervangen worden.
  • Apparatuur die steeds vaker onderhoud vraagt of regelmatig storingen vertoont, is mogelijk aan het einde van zijn levensduur.

Goede ionisatieapparatuur is altijd een goede investering

Ionisatieapparatuur van hoge kwaliteit vormt een waardevolle, langdurige investering. Met goed onderhoud en regelmatige reiniging kan de apparatuur vele jaren meegaan, waardoor je profiteert van een betrouwbare en continue bescherming tegen statische elektriciteit. Je voorkomt stilstand in de productie en vervelende of zelfs gevaarlijke situaties voor medewerkers. Je zorgt bovendien voor een veel prettiger te handlen product. Zo is ionisatieapparatuur de investering altijd waard.

Gerelateerde berichten

Problemen en gevaren door statische elektriciteit

Statische elektriciteit kan problemen en gevaren veroorzaken, zoals producten die aan elkaar plakken, brand en elektrische schokken. Welke problemen het meest voorkomen lees je in dit blog.

Lees verder
Waarschuwing elektrische schok door statische elektriciteit
Schokken door statische elektriciteit op de werkvloer: vervelend én gevaarlijk

Elektrische schokken door statische elektriciteit op de werkvloer zijn niet alleen irritant, maar kunnen ook gevaarlijke gevolgen hebben voor werknemers en het productieproces. In dit blog lees je meer over de oorzaken en oplossing.

Lees verder

Partners

Roto Swiss Tech Lutz Blades Fraser