Niet in elke situatie wordt dezelfde hoeveelheid statische elektriciteit gegenereerd. Er zijn meerdere factoren die hierin een rol spelen.
Sommige materialen, zoals synthetische vezels en kunststoffen, hebben een grotere capaciteit om een elektrische lading te dragen dan andere materialen. Deze materialen hebben een hogere diëlektrische constante, wat betekent dat ze meer elektrische energie kunnen opslaan in een bepaald volume. We zien bij deze materialen ook dat het oppervlak een grotere elektrische weerstand heeft. Wanneer de elektrische weerstand van de materialen hoog is, kan de lading niet binnen de tijd van scheiding langs de scheidingsoppervlakken terugvloeien. Dit maakt de materialen gevoeliger voor het genereren van statische elektriciteit.
Anderzijds zijn materialen met lagere diëlektrische constanten, zoals metalen en natuurlijke vezels, minder gevoelig voor het genereren van statische elektriciteit. Bij deze materialen hebben de contactvlakken een lagere elektrische weerstand, waardoor de ladingen makkelijker langs de scheidingsoppervlakken terugvloeien naar het contactpunt en ze elkaar neutraliseren.
Meer over de materialen en welke het meest statisch zijn lees je hier.
Hoe meer wrijving er bij de beweging van materialen betrokken is, hoe meer statische elektriciteit wordt gegenereerd. In de meeste gevallen waarin statische elektriciteit aanwezig is, is er sprake van wrijving tussen twee materialen. Door de wrijving vindt er een onnatuurlijke uitwisseling van elektronen plaats tussen de materialen, waardoor het verschil in statische lading toeneemt. Hierdoor zorgt wrijving voor meer statische elektriciteit aan het oppervlak van de materialen.
Hoe groter het oppervlak van de materialen die betrokken zijn, hoe meer statische elektriciteit kan worden gegenereerd. Dit komt omdat er over een groter gebied overdracht van elektronen is, die in combinatie met andere factoren leidt tot een grotere onbalans in elektrostatische lading.
De hoeveelheid vocht in de lucht is van invloed op de hoeveelheid statische elektriciteit die wordt gegenereerd. In droge lucht is er minder vocht om de lading af te voeren, zodat de lading zich gemakkelijker kan opbouwen. Dit is de reden waarom statische elektriciteit vaak vaker voorkomt in droge klimaten, zoals in de winter als de lucht koud en droog is. In omgevingen waar statische elektriciteit veel voorkomt, wordt daarom vaak gewerkt met luchtbevochtigers.
Koude temperaturen verhogen de hoeveelheid statische elektriciteit die wordt gegenereerd. Koude lucht is droger dan warme lucht en bevat minder vocht om de elektrische lading af te voeren. Bovendien kunnen bepaalde materialen bij lagere temperaturen meer geleidend worden en meer statische lading genereren.
Als materialen snel langs elkaar bewegen, hebben de materialen minder tijd om elektronen over te dragen en daarmee in balans te komen. Hierdoor wordt de elektrostatische lading aan het oppervlak niet geneutraliseerd, maar blijft de statische lading aanwezig. In sommige gevallen leidt een hogere snelheid tot meer wrijving, waardoor er juist meer statische elektriciteit ontstaat.
De hoeveelheid druk die wordt uitgeoefend heeft een grote invloed op de hoeveelheid statische lading die ontstaat. Des te meer druk, des te groter de statische lading aan de oppervlaktes van de materialen.
Er zijn situaties waarin veel statische elektriciteit ontstaat. Dit gebeurt bijvoorbeeld wanneer materialen met lage geleidbaarheid, zoals rubber of plastic, tegen elkaar worden gewreven of wanneer ze snel over een oppervlak bewegen. Ook droge lucht en lage luchtvochtigheid dragen bij aan de opbouw van statische elektriciteit. In deze omstandigheden kunnen de elektronen niet gemakkelijk bewegen. Als de wrijving plaatsvindt op een groot oppervlak, onder hoge druk en snelheid, dan zijn de factoren ideaal voor het ontstaan van een grote hoeveelheid statische elektriciteit.
Aan de andere kant kan het juist gebeuren dat weinig statische elektriciteit ontstaat. Dit is bijvoorbeeld het geval wanneer materialen met hoge geleidbaarheid, zoals metaal, tegen elkaar worden gewreven of wanneer de luchtvochtigheid hoog is. Ook helpt het als de materialen langzaam en onder lage druk langs elkaar bewegen. In deze omstandigheden is de beweging van de elektronen minder belemmerd. Daardoor ontstaat er minder snel een onbalans en wordt dus minder statische elektriciteit opgewekt.
Bovenstaande factoren kunnen worden beïnvloed om statische elektriciteit te neutraliseren. Meer over het ontladen en neutraliseren van statische elektriciteit lees je in het blog ‘Statische elektriciteit ontladen of neutraliseren, zo doe je dat‘.
Heb je een probleem met statische elektriciteit dat je direct wilt oplossen? Of heb je een probleem waarvan je vermoedt dat het komt door statische elektriciteit? Neem dan contact met ons op voor advies en een (vrijblijvende) offerte.
Statische elektriciteit ontstaat wanneer materialen in contact komen met elkaar en daarna worden gescheiden. Hoe het precies gaat, lees je in dit blog
Lees verderStatische elektriciteit kan problemen en gevaren veroorzaken, zoals producten die aan elkaar plakken, brand en elektrische schokken. Welke problemen het meest voorkomen lees je in dit blog.
Lees verderStatische elektriciteit kan tot veel problemen leiden, zoals vonkoverslag, materialen die aan elkaar plakken, brand of zelfs explosies. Ongewenste statische elektriciteit ontladen is daarom cruciaal. Hier lees je hoe.
Lees verder