Voor informatie en advies, bel 0546-604414

Onderhouden en reinigen van ionisatieapparatuur

Ionisatieapparatuur is essentieel voor het neutraliseren van statische elektriciteit in industriële omgevingen. Voor een optimale werking en lange levensduur is regelmatig onderhoud onmisbaar. Door tijd en aandacht te besteden aan het reinigen van de apparatuur, blijft het effectief, zelfs in vervuilde of vettige omgevingen. In dit blog leggen we uit waarom onderhoud belangrijk is, geven we tips voor het reinigen van ionisatieapparatuur en leggen we uit hoe vaak onderhoud nodig is, afhankelijk van de werkomgeving.

Waarom onderhoud van ionisatieapparatuur belangrijk is

Ionisatieapparatuur werkt met scherpe puntjes – emitters – die ionen genereren om statische ladingen te neutraliseren. Deze emitters worden naar verloop van tijd vuil, wat hun effectiviteit vermindert. Voor een goede werking van de emitters, en dus van de ionisatieapparatuur, is het belangrijk dat deze schoon zijn.

Ook tussen de emitters verzamelt vuil. Dit kan het oppervlak tussen de emitters geleidend maken, waardoor tussen de emitters stroom gaat lopen. Dat is slecht voor de emitters en kan er zelfs voor zorgen dat er kortsluiting ontstaat in de apparatuur. Daarom is het ook belangrijk om dit gebied goed te reinigen. Met regelmatig onderhoud hou je de apparatuur in topconditie, bevorder je de werking ervan en verleng je de levensduur. Dit bespaart kosten en voorkomt stilstand in de productie.

Hoe vaak moet je ionisatieapparatuur reinigen?

Hoe vaak onderhoud nodig is, hangt sterk af van de omgeving waarin de ionisatieapparatuur wordt gebruikt. In schone omgevingen, waarin minder stof en vet is, wordt apparatuur minder snel vies. Het hoeft dan ook minder vaak gereinigd te worden. Hier zijn enkele richtlijnen:

  • Stofrijke of vettige omgevingen, bijvoorbeeld drukkerijen, textielproductie of voedingsmiddelenindustrie: in deze omgevingen verzamelt vuil zich snel op de apparatuur. Het is raadzaam om hier de apparatuur maandelijks te reinigen.
  • Minder vervuilde omgevingen, zoals in de elektronica-industrie of op verpakkingslijnen: hier kan een schoonmaak eens per kwartaal voldoende zijn. Minder vuil betekent dat de apparatuur langer effectief blijft zonder frequente reiniging.
  • Wijzen de emitters naar boven? Dan valt er meer vuil op dan wanneer de emitters naar beneden wijzen. De apparatuur zal in dat geval vaker schoongemaakt moeten worden.

Tips voor het schoonmaken van ionisatieapparatuur

Om de levensduur van ionisatieapparatuur te verlengen en hun effectiviteit te behouden, is het belangrijk om ze op de juiste manier te reinigen. Hieronder lees je waar je op moet letten tijdens je schoonmaakbeurt.

1. Zorg dat de ionisatieapparatuur uit staat
Dit is echt regel nummer 1: zorgen dat de apparatuur uit staat. Op het moment dat je de apparatuur reinigt terwijl het nog aan staat is de kans op kortsluiting ontzettend groot.

2. Verwijder de ergste stof met perslucht
In stoffige omgevingen kun je een zachte persluchtstroom gebruiken om vuil en stof voorzichtig van de staven te blazen. Dit voorkomt dat stof zich ophoopt en de werking van de emitters belemmert.

3. Vermijd agressieve reinigingsmiddelen en harde borstels
Gebruik geen agressieve reinigingsmiddelen, aangezien deze de emitters en de epoxy hars kunnen aantasten. Een zachte, vochtige doek of een borstel met zachte haren is beter om vuil en vet te verwijderen. Een mild, industrieel schoonmaakmiddel zoals IPA (isopropylalcohol) kun je prima gebruiken. Ook hebben we onze eigen ontwikkelde schoonmaakvloeistof.

4. Reinig ook de epoxy hars (en andere omringende componenten)
Niet alleen de emitters, maar ook de epoxy hars en andere omliggende onderdelen kunnen vuil verzamelen, vooral in omgevingen met veel vet of stof. Voor de beste werking maak je dit ook goed schoon

5. Zorg dat de apparatuur helemaal droog is voordat je het aan zet
Als je de apparatuur hebt schoongemaakt, is het belangrijk om te zorgen dat het goed droog is voordat je het weer aan zet. Anders bestaat er risico op kortsluiting en het defect gaan van de apparatuur.

Goed onderhoud verhoogt de effectiviteit en verlengt de levensduur

Onderhoud en reiniging van ionisatieapparatuur zijn cruciaal om de effectiviteit te waarborgen, vooral in omgevingen waar vuil en stof een rol spelen. Door de apparatuur regelmatig te controleren, schoon te maken en, indien nodig, onderdelen te vervangen, blijft deze in topconditie en kun je lang profiteren van een storingsvrije werking.

Gerelateerde berichten

Levensduur van ionisatieapparatuur. Hoe lang gaat ionisatieapparatuur mee? Je leest het hier
Hoe lang gaat ionisatieapparatuur mee?

Hoe lang gaat ionisatieapparatuur mee? Dat is een vraag die we veel krijgen. In dit blog lees je welke factoren een rol spelen en hoe je zelf kunt zorgen voor een maximale levensduur.

Lees verder

Partners

Roto Swiss Tech Lutz Blades Fraser